مراقبه یا مدیتیشن چیست ؟


مراقبه به منظور دستیابی به حالت تغییر یافته هشیاری با اجرای تمرینات و روش های خاصی مانند کنترل و تنظیم تنفس، محدود کردن دامنه توجه، حذف محرک های بیرونی، انجام وضعیتهای یوگا استفاده میشود. تأثیر مثبت انجام آن، دستیابی به حالت آرامش روانی و ذهنی است. معمولاً با استفاده از تمرکز بر روی تنفس، بدن و حالات ذهنی آغاز میشود. با تمرین و تمرکز بر روی این بخشها، میتوانید هشیاری و تمرکز را افزایش دهید تا تسلط بیشتری روی محیط درونی افکار و احساسات داشته باشید.
در ابتدا،شاید مراقبه بیفایده و سخت به نظر بیاید . اما با شروع آن و مشاهدهی تاثیرات مثبتی که بر ذهن و جسم و روان دارد به انجام آن علاقهمند میشوید. در تجربههای اول ممکن است ذهن شما با افکار و تصاویر مختلف پر شود و نتوانید به تمرکز بر نفس بپردازید. میتوانید از روزی دو دقیقه شروع کنید،به صورت روزانه این تمرین را انجام داده و زمان آن را به تدریج افزایش دهید. در نهایت، میتوانید با انجام مراقبه به مدت ۲۰-۳۰ دقیقه در روز ،این کار را تبدیل به یک عادت روزانه کنید.
در هنگام مراقبه چه اتفاقی در مغز میافتد؟
هنگام مراقبه، مغز به طور طبیعی تحت تأثیر قرار میگیرد و تغییراتی در فعالیت مغزی رخ میدهد. این تغییرات در فعالیت مغزی ممکن است به دلیل تغییر در الگوی تنفس، تمرکز ذهنی و یا ایجاد حالت آرامش در بدن باشد.
براساس تحقیقات علمی، هنگام مراقبه، مغز به حالتی شبیه به حالت خود در حالت خواب میرود، که به عنوان حالت آرامش و یا حالت ذهنی شرایط ثابت شناخته میشود. این حالت مغزی به عنوان حالت آرامشی شناخته میشود که میتواند باعث کاهش فعالیت مغزی در مناطقی از مغز شود که با استرس، اضطراب و تنش مرتبط هستند.
با استفاده از دستگاههای EEG (الکتروانسفالوگرافی)، محققان قادر به رصد تغییرات در فعالیت مغزی در هنگام مراقبه شدهاند. در این روش، الکترودها به سر فرد نصب شده و سیگنالهای الکتریکی مغز را در طول زمان ضبط میکنند.در این روش، تغییرات مرتبط با مراقبه در سه منطقه مختلف از مغز مشاهده شده است:
- ناحیه پیشانی: در هنگام مراقبه، فعالیت این ناحیه افزایش مییابد. این ناحیه مسئولیت تصمیمگیری و کنترل عملکردهای شناور را برعهده دارد.
- قشر پریتال: در هنگام مراقبه، فعالیت این ناحیه نیز افزایش مییابد. این ناحیه مسئولیت توجه و تمرکز را برعهده دارد.
- ناحیه هیپوکمپال: این ناحیه در هنگام مراقبه نیز فعالیت کمتری نسبت به حالت عادی دارد. این ناحیه مرتبط با حافظه و یادگیری است.
هنگام مراقبه، فعالیت مغزی که معمولاً درگیر تفکر، برنامهریزی و حل مسئله است، کاهش مییابد و این تغییرات فعالیت مغزی میتوانند باعث بهبود تمرکز، کاهش استرس، اضطراب و افزایش رضایت در زندگی شود.
ضمناً گروه سفیران عشق نیز اقدام به تهیه و تولید کتاب های صوتی از برترین اساتید این حوزه نموده است که عزیزان می توانید با وارد شدن به سایت گروه سفیران عشق اقدام به خرید کتاب صوتی و خرید پکیج کتاب های صوتی کنید و با خرید پکیج های کتاب صوتی از تخفیف خرید بهره مند شوید.
با تشکر از همراهی شما ، گروه سفیران عشق
دیدگاهتان را بنویسید